Vormingstraject RPR
Inhoud
De Vlaamse Regering keurde op 20/01/2023 definitief het kaderbesluit goed dat de minimale voorwaarden vaststelt van de rechtspositieregeling van het personeel van lokale besturen.
Het kaderbesluit integreert nagenoeg alle besluiten over de rechtspositieregeling in één besluit, en genereert meer vrijheid voor het voeren van een modern lokaal personeelsbeleid.
Daarnaast zet het besluit ook in op verschillende vernieuwingen, zoals onder meer het verder wegwerken van de verschillen tussen statutaire en contractuele personeelsleden, inzetten op interne mobiliteit tussen de lokale besturen en op externe mobiliteit tussen de verschillende overheidsniveaus en de private sector.
Verder introduceert het besluit ook verschillende moderne HRM-instrumenten.
Bovendien werd op 10 juli 2023 het ontslagdecreet gepubliceerd welk uiteraard ook wijzigingen meebrengt in de rechtspositieregeling van lokale besturen. Het nieuwe BVR RPR geeft lokale besturen de vrijheid om een eigen HR-beleid te voeren, in lijn met de beleidsprioriteiten van het bestuur.
Aan de hand van een aantal thema’s nemen we de verschillende onderdelen van het BVR RPR onder de loep. Deze thema’s zijn welgekozen omdat het niet louter theoretische topics zijn. Veelal zijn er keuzemogelijkheden of zelfs interpretatievragen binnen deze topics die duidelijk uitgeklaard of verduidelijkt dienen te worden.
We vertellen niet louter het theoretische verhaal, maar vertrekken vanuit stellingen en/of keuzes waarover in kleine groepjes gediscussieerd wordt. Dit koppelen we dan terug binnen de groep en toetsen we af binnen de mogelijkheden die het nieuw BVR RPR biedt.
Hierbij worden voor- en nadelen geschetst en worden voorbeelden uit de praktijk aangehaald. Er is ruimte voor debat en voor vraag en antwoord.
Er worden normaalgezien 2 topics per dag behandeld.
Dag 1:
- Aanwerving & selectie
- Evaluatie & feedback
Dag 2:
- Anciënniteiten
- Salaris/theoretisch budget (uitgezonderd: uitwerking nieuw loonhuis)
- Toelagen en vergoedingen (deel 1)
Dag 3:
- Toelagen en vergoedingen (deel 2)
- Verloven en afwezigheden
Dag 4:
- Ontslagdecreet
- Mobiliteit
Indien jullie als bestuur graag ook andere topics aan bod willen laten komen, dan kan dat uiteraard aangegeven worden.
Bijkomende optie 1: model RPR
Op basis van de besproken visies, gemaakte keuzes en eventuele ingenomen standpunten in de sessies kan er een model-RPR uitgewerkt worden, waar nog wel de ruimte gelaten wordt voor individuele finetuning van de aparte besturen.
Bijkomende optie 2: mini RPR voor studenten, monitoren, flexijobs en art. 60'ers
Voor artikel 60’ers is er de plicht een afzonderlijke RPR te maken, terwijl studenten, monitoren en flexijobs uitgesloten kunnen worden (van bepaalde delen) van de RPR van de gewone personeelsleden.
Indien gewenst kunnen wij 4 model-mini-RPR’s ter beschikkingstellen op maat van deze specifieke doelgroepen.
We adviseren hierbij wel om nog een halve of hele dag extra traject te voorzien, zodat ook hier bepaalde visies, standpunten en keuzes naar aanwerving, selectie, verloning, toelagen en verloven besproken kunnen worden.
Wij bieden dit vormingstraject op maat aan van uw lokaal bestuur.
Prijs op aanvraag
Contacteer ons: vorming@jurplus.be