Jurplus zet de lijnen uit voor een sterk vervolg: dit kan je van ons verwachten

  • maart 6, 2024

Time flies when you’re having fun. Hallo maart, hallo lente! Terwijl de knoppen van de bomen op springen staan, kijken wij naar wat er al bloeit bij Jurplus. Grote plannen en projecten krijgen immers stilaan vorm. Het uitgelezen moment om de koppen bij elkaar te steken tijdens onze jaarlijkse off-site teammeeting bij Salon de Romree in Grimbergen. We blikten terug op een boeiend jaar en keken reikhalzend uit naar wat 2024 verder in petto heeft. Het volledige meeting verslag willen we je besparen, de belangrijkste nieuwtjes delen we daarentegen graag. 

Gerichte versterking dankzij HR interimmanagement

Ondanks een schat aan kennis en ervaring, ontbreekt het lokale besturen dikwijls (al dan niet tijdelijk) aan bepaalde profielen die maar moeilijk te vinden zijn. Gedurende die zoektocht naar het schaap met de vijf poten, is het vaak aangewezen om een beroep te doen op externe experts. Die zijn vaak snel inzetbaar en zorgen zo voor de broodnodige continuïteit van de dienstverlening. HR interim management in alle vormen, ze behoren allemaal tot de mogelijkheden. Onze professionals staan paraat voor elke opdracht. Van beleidsondersteuning en vervanging van hogere profielen tot de uitvoering van concrete taken zoals personeelsbeheer en loonadministratie. 

Competentiemanagement, talent management, functiewegingen en loonhuis

Het strategisch inzetten van personeel, met aandacht voor competenties en talenten, leidt niet alleen tot meer medewerkerstevredenheid. Het draagt ook bij aan een effectief retentiebeleid. In de zoektocht naar nieuw talent onderscheidt een werkgever zich met een aangename werkomgeving, maar vooral ook een aantrekkelijk salarispakket en dito werkvoorwaarden. Het nieuwe BVR RPR biedt een schat aan mogelijkheden voor lokale besturen op dat vlak. 
Zo kunnen overheidsinstanties zich beter wapenen in de 'war for talent' en ook mee concurreren met bedrijven uit de privé sector. Voor een onderbouwde aanpak is het van belang om de rollen en verantwoordelijkheden van de medewerkers goed in kaart te brengen en te evalueren. Vervolgens is het zaak om aantrekkelijke looncomponenten en andere aantrekkelijke extralegale en sociale voordelen uit te spelen. Bij al deze zaken, van competentiemanagement en talent management over functiewegingen tot het loonhuis, hebben wij de expertise in huis om besturen hierin bij te staan met raad en daad.

Brede waaier aan gerichte vormingen 

Dat brengt ons naadloos bij het belang van “Soft HR” om een ​​sterk personeelsbeleid te voeren en een gezonde werkomgeving uit te bouwen. De opleidingen van onze eigen Melissa Janssens zijn hier twee prima voorbeelden van. Melissa leert lokale besturen hoe ze zich kunnen onderscheiden als werkgever tijdens deze opleidingen: Creëer een sterke evaluatie- en feedbackcultuur en War for talent - winnen of verliezen?

Daarnaast helpen we medewerkers graag om efficiënter en effectiever te werken. In samenwerking met Johan D’Haeseleer van T.E.A.M. Fixers bieden we twee concrete vormingen aan: Optimaliseer je to-do lijst en Master your mailbox. Johan deelt onderbouwde inzichten en praktische tips die écht het verschil maken. Zo kom je te weten hoe je tijd en energie kan besparen en hoe je een chaotische mailbox onder controle krijgt.

Uiteraard blijft ook Ruben Hendrickx een vaste waarde als het op vormingen aankomt. Hij deelt zijn ongeëvenaarde inhoudelijke kennis van lokale besturen graag in zes verschillende opleidingen

Tot slot krijgen lokale besturen de mogelijkheid om alle opleidingen inhouse en op maat aan te vragen. De inhoud van deze sessies gaat verder dan ons standaardaanbod. Een goed voorbeeld hiervan is de combinatie van de opleiding 'juridische valkuilen bij functioneren en evalueren' met onze soft HR-opleiding, waarin gesprekstechnieken en tips & tricks centraal staan.

Tot slot krijgen lokale besturen de mogelijkheid om alle opleidingen inhouse en op maat aan te vragen. De inhoud van deze sessies gaat verder dan ons standaardaanbod. Een goed voorbeeld hiervan is de combinatie van de opleiding 'juridische valkuilen bij functioneren en evalueren' met onze soft HR-opleiding, waarin gesprekstechnieken en tips & tricks centraal staan.

Infomomenten loonmotor ‘Apollo’ 

Apollo website beeld

Om lokale besturen een totale ontzorging te bieden op het vlak van harde HR, voegden we vorig jaar nog een laatste puzzelstukje toe aan onze diensten, namelijk payroll verwerking. De loonverwerking is het hart van de personeelsdienst. Een betrouwbare en efficiënte partner om deze uitdaging elke maand tot een goed einde te brengen is een must. En zo zag ‘Apollo’ vorig jaar het levenslicht. Met de naam van een Griekse god (en Neil Armstrongs maanmissie) kan dat alleen maar goed gaan. 
Na de succesvolle uitrol in 2023 kregen we dit jaar alvast het vertrouwen van een aantal extra besturen. We vertellen je er graag alles over tijdens twee infomomenten in april. Blijf onze kanalen volgen voor meer details. Op onze website vind je nu al een aantal antwoorden op veel gestelde vragen.

Fusie-opportuniteiten in het najaar 

Na de lokale verkiezingen van 13 oktober verwachten we dat lokale besturen meer gebruik zullen maken van de mogelijkheden van het nieuwe rechtspositiebesluit, terwijl ze zich ook bewuster worden van hun concurrentiepositie. Jurplus wil op dat gebied een stuwende kracht zijn. Meer en meer besturen zien de noodzaak en de voordelen in van gemeentelijke fusies. Zo zijn we ook bezig met voortrajecten in voorbereiding op fusies, waarbij de rechtspositieregelingen en arbeidsreglementen reeds maximaal op elkaar afgestemd worden. Onze begeleiding bij fusietrajecten omarmt zowel de voordelen als de uitdagingen van de verschillen tussen fuserende besturen. Ook onze ondersteuning bij een strategisch HR-beleid met competentiemanagement, de functiewegingen en loonbeleid kunnen hierbij van onschatbare waarde zijn.

Met deze lijvige update ben je weer helemaal bijgespijkerd. Benieuwd waar we jouw lokaal bestuur kunnen ondersteunen. Heel graag tot binnenkort!

 

We schreven nog meer.

Andere artikels

Lees meer nieuwsberichten en blijf op de hoogte.

IFIC-functieclassificatie en voorafnames verankerd

november 11, 2023
Op 14 oktober 2022 werd het Besluit van de Vlaamse Regering over een nieuwe functieclassificatie bij lokale besturen en...

Zaterdag vanaf 2023 verder beschouwd als werkdag?

november 11, 2023
In ons nieuwsbericht van 17 augustus 2022 en infosessie ‘Sociaal-juridische actua lokale besturen’ van september 2022...

Jurgen & Patrick: twee kapiteins, één succesvolle koers

december 18, 2023
Geen twee kapiteins op één schip, luidt het gezegde. Patrick Van den Abbeel en Jurgen Detienne bewijzen het tegendeel....
Geprikkeld door onze expertise?

Neem contact met ons op

Begeleiding nodig on the job of leer je het liever zelf tijdens eens van onze opleidingen? Contacteer ons nu.